Home » , » Ling Model Paper Part -5 , लिंग सम्बंधित महत्वपूर्ण प्रश्न भाग - 5

Ling Model Paper Part -5 , लिंग सम्बंधित महत्वपूर्ण प्रश्न भाग - 5


Question 1->कवि शब्द का स्त्रीलिंग है (Third Grade Teacher Exam 2012 )
(A) कवियित्री
 (B) कवयित्री
(C) कविनी
(D) कविता
                    
Answer : कवयित्री

Question 2->सुन्दर शब्द का स्त्रीलिंग है (Third Grade Teacher Exam 2012 )
(A) सोंदर्य
 (B) सौन्दर्यता
(C) सुन्दरी
(D) सौन्दर्यीकरण
                    
Answer : सुन्दरी
Question 3->हलवाई का स्त्रीलिंग है (Third Grade Teacher Exam 2012 )
(A) हलवाईन
 (B) हलवाइन
(C) हलवायीन
(D) हलवानी
                    
Answer : हलवाइन
Question 4->नेता का स्त्रीलिंग है | (Third Grade Teacher Exam 2012 )
(A) नेत्री
 (B) नेताणी
(C) नेताइन
(D) नेतानी
                    
Answer : नेत्री

Question 5->कौन शब्द पुल्लिंग नही है | (Third Grade Teacher Exam 2012 )
(A) व्यक्ति
 (B) भाषा
(C) उपकरण
(D) लेखक
                    
Answer : भाषा
Question 6->गायक शब्द का स्त्रीलिंग है
(A) गायिकी
 (B) गायिक
(C) गायिका
(D) गायका
                    
Answer : गायिका
Question 7->कौन शब्द पुल्लिंग है |
(A) ट्रेन
 (B) बारिश
(C) होश
(D) सरकार
                    
Answer : बारिश


Question 8->कौन शब्द पुल्लिंग है |
(A) शिक्षा
 (B) लकड़ी
(C) उदासी
(D) घी
                    
Answer : घी
Question 9->निम्न मे से शब्द का स्त्रीलिंग है
(A) मोती
 (B) दही
(C) पानी
(D) नदी
                    
Answer : नदी
Question 10->निम्न मे से किस शब्द के आई प्रत्यय लगा दिया जाये की वह स्त्रीलिंग बन जाये
(A) झाडु
 (B) बालू
(C) बुरा
(D) दशा
                    
Answer : बुरा



For More Question Series Click Here 
Click Here For " More Detail for any Problem Click Bellow Link

For Any Suggestion or any query please drop any comment in comment box we will try to solve the problem. IF You are More Information or latest updates Please visit our official website regularly and you may get the information about Result , Current vacancy, Current Recruitment , Notification, Exam Date , Exam admit Card many other aspect of life. Please visit regularly Our official website is www.akresults.in

0 comments:

Latest Vacancy / Admit / Result